Reisemålsledelse og besøksforvaltning stod på programmet da Agder fylkeskommune og Østre Agdersamarbeidet inviterte til samling 30.mai.

Målet for dagen var å dele kunnskap om tematikken, samt få bedre kjennskap til hvordan kommunene og andre aktører kan og bør jobbe med besøksforvaltning og reisemålsledelse i tiden fremover.

Et viktig utgangspunkt var NOU 2023:10 Leve og Oppleve som kom i fjor vår og som tydelig beskriver kommunens rolle når det gjelder forvaltning av besøk. De besøkende ser ingen kommunegrenser, og i et besøksperspektiv er derfor administrative grenser uinteressante. Ansvaret for utvikling og sikring av gode rammevilkår ligger likevel i kommunene. Planarbeid og gjennomføring må derfor forankres her.

Hanne Lykkja som har jobbet med besøksforvaltning i områder med mange reisende og mye besøk presenterte eksempler fra flere steder i landet. Hanne snakket om besøksforvaltning som verktøy i stedsutvikling og hadde gode eksempler på at lokalbefolkningens medvirkning fører til en god utvikling og en vinn-vinn-situasjon for tilreisende og fastboende. Hanne presiserte at besøksforvaltning handler om å sikre en bærekraftig utvikling av reiselivsnæringen slik at den gir et positivt bidrag til det lokalsamfunnet den utøves i.

Besøksstrategier som utvikles må forankres i kommunale planer, fordi det sikrer bred involvering og at arbeidet blir vurdert som en del av den lokale samfunnsutviklingen.

Roar Verner Vangsnes fra Distriktssenteret utfordret forsamlingen med gode spørsmål og innledet til diskusjoner som la grunnlaget for videre arbeid i regionen.

Arendal kommune som over en tid har gjennomført en omfattende prosess for godkjenning som Bærekraftig reisemål og er nå tilkjent godkjenningen. Arbeidet på reisemålet omtales av juryen til å ha den beste strukturen for samhandling og systematisk innovasjon mellom ulike aktører. Forsamlingen gratulerte Arendal og regionen ser frem til et utstrakt samarbeid for å inkludere flere kommuner i denne typen arbeid. Erling Løfsnes fra Visit Lindesnes presenterte arbeidet som var gjort i Arendal.

Hopp rett ned til innholdet